Terug naar overzicht

Nieuws

31 January 2019

CV-installatie huurkoop/leaseovereenkomst verboden bij overdracht


Regelmatig worden er woningen verkocht die voorzien zijn van een cv-installatie op grond van een huurkoop- of leaseovereenkomst. Dit soort contracten mogen bij een overdracht niet meer worden overgenomen door de koper.
Het aanbieden van dit soort contracten wordt gezien als het verlenen van een kredietovereenkomst. Op grond van artikel 2:60 Wet op het financieel toezicht is hiervoor een vergunning vereist. De meeste installatiebedrijven beschikken niet over deze vergunning.

Veel installatiebedrijven zijn daarom gestopt met het aanbieden van dit soort contracten. Het resultaat hiervan is dat lopende overeenkomsten bij de overdracht van een woning uitsluitend nog voortijdig kunnen worden afgekocht door de contractant. Het lopende contract laten overnemen door de koper is niet meer mogelijk.

Navraag doen bij verkoper
Voor u als makelaar is het daarom van belang om bij de verkoper navraag te doen of cv-installatie ter beschikking wordt gesteld via een kredietovereenkomst. Indien dit het geval is moet het contract worden afgekocht.

Voor meer informatie over de afkoopregeling of wat voor een soort contract de verkoper heeft afgesloten, kan de verkoper informatie inwinnen bij het desbetreffende (installatie)bedrijf.

Huurovereenkomsten zijn nog toegestaan
Cv-installaties die worden gehuurd, mogen nog wel door de nieuwe eigenaar overgenomen worden omdat het verhuren van een cv-installatie niet wordt gezien als het verstrekken van een krediet. Indien de koper het huurcontract wens over te nemen dan wordt dit opgenomen in artikel 7.1 van de koopovereenkomst.

Bron: nvm.nl

Neem contact met mij op!

Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.