Terug naar overzicht

Nieuws

23 October 2018

Dit moet je weten als doorstromer


Van je huidige koophuis overstappen naar een nieuwe droomwoning is wellicht een simpele handeling. Je hebt immers eerder met het bijltje gehakt en bovendien al een hypotheek op zak. Toch is het handig om een aantal dingen vooraf te weten. Omdat je nu eenmaal niet goed genoeg voorbereid kunt zijn. We zetten een aantal belangrijke zaken voor je op een rij.

Een zak met geld overhouden

Verkoop je je huis met overwaarde dan is er een positief verschil tussen de hoogte van je nog resterende hypotheekschuld en de vrije verkoopwaarde van je huis. Anders gezegd: bij verkoop hou je een zak met geld over. Goed om te weten dat je dan wel meteen te maken krijgt met de bijleenregeling. Die regeling houdt in, en we citeren de Belastingdienst: ‘dat je bij het afsluiten van je nieuwe hypotheek de rente mag aftrekken over maximaal de aankoopprijs van je nieuwe woning min de overwaarde’. De winst op je oude huis gebruik je dus om de hypotheek van je nieuw huis te verlagen. Waardoor automatisch je maandlasten ook lager zullen worden. Je kunt je overwaarde ook gebruiken voor verbouwen, sparen, om je pensioen aan te vullen of om te beleggen. Alleen kan het dan wel zo zijn dat je dan minder hypotheekaftrek hebt door diezelfde bijleenregeling, maar dat kan een bewuste keuze zijn.

Huis onder water

Is de waarde van je huis lager dan de lening dan staat je huis ‘onder water’. Verkoop je toch je huis, dan blijf je zitten met een restschuld. Er zijn dan een paar dingen die je kunt doen: je kunt het afbetalen uit eigen zak of terugbetalen met een lening. In sommige gevallen wordt de restschuld kwijtgescholden omdat je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt. Het meefinancieren van je restschuld met de hypotheek van je nieuwe huis is door de aangescherpte regels in 2018 bijna niet meer mogelijk. Ook is de rente over de restschuld niet meer aftrekbaar. Laat je dus goed informeren en adviseren zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Meenemen

Huisje, boompje, kinderen? In dat laatste geval gaat vaak een van de partners – of beiden – minder werken en is er dus, al dan niet tijdelijk, minder inkomen. Ook wordt er vaak een nieuw huis gekocht voor de extra vierkante meters voor de nieuwe huisgenoot, die juist weer extra kosten met zich meebrengt. Handig als je dan je oude hypotheek kunt ‘meenemen’. Of nou ja, eigenlijk neem je de hypotheek niet mee, maar alleen de rentevoorwaarden. Hoe dat precies werkt en hoe je dat voor jullie het beste uitpakt weet de hypotheekadviseur.

Een tegenslag, en nu?

Als je een hypotheek hebt afgesloten zit je er een flink aantal jaren aan vast. En wat als jij, of je partner, dan arbeidsongeschikt raakt, of je baan verliest? Dan wil je het liefst een hypotheek die flexibel is als er even minder inkomen is. En een hypotheekverstrekker die met je meedenkt in oplossingen in plaats van aanmaningen.

Een mogelijke oplossing is het afsluiten van een woonlastenverzekering, dat door veel hypotheekadviseurs wordt geadviseerd. Met een woonlastenverzekering kun je voor een bepaalde periode je hypotheek gewoon blijven betalen.

(Bron: Funda)

Neem contact met mij op!

Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.