Vrijstelling overdrachtsbelasting woningkopers tot 35 jaar - Petra De Kleermaeker
Terug naar overzicht

Nieuws

3 February 2021

Vrijstelling overdrachtsbelasting woningkopers tot 35 jaar


Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt.

Vanaf 2021 betalen woningkopers van 18 tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting meer. Dat scheelt hen 2% van de aankoopprijs. De vrijstelling van overdrachtsbelasting is eenmalig en geldt alleen als de kopers de woning zelf gaan bewonen. Voor kopers vanaf 35 jaar geldt het tarief van 2%. Als de woning niet door de kopers bewoond gaat worden, betaalt de koper – vaak een belegger – voortaan 8% overdrachtsbelasting. Met deze maatregel wil het kabinet de positie van starters op de woningmarkt verbeteren.

Bepaal via dit stroomschema welk percentage overdrachtsbelasting je betaalt:

Wordt er een woning aangekocht?

 • Nee: je betaalt het algemeen tarief van 8% per 2021
 • Ja: ga naar de volgende vraag

Is de koper een natuurlijk persoon?

 • Nee: je betaalt het algemeen tarief van 8% per 2021
 • Ja: ga naar de volgende vraag

Gaat de koper de woning bewonen en is dit vastgelegd in een verklaring?

 • Nee: je betaalt het algemeen tarief van 8% per 2021
 • Ja: ga naar de volgende vraag

Heeft de woningkoper een leeftijd van 18 tot 35 jaar?

 • Nee: je betaalt het verlaagd tarief van 2%
 • Ja: ga naar de volgende vraag

Is de woningwaarde 400.000 euro of lager?

 • Nee: je betaalt het verlaagd tarief van 2%. Let op: deze woningwaardegrens geldt bij een overdracht vanaf 1 april 2021. Is de overdracht voor 1 april 2021 en het is de eerste keer dat de koper de startersvrijstelling aanvraagt en dit is vastgelegd in een verklaring, dan krijg de koper ongeacht de woningwaarde de startersvrijstelling overdrachtsbelasting per 2021.
 • Ja: Als het de eerste keer is dat de koper de startersvrijstelling aanvraagt en dit is vastgelegd in een verklaring, dan krijg de koper de startersvrijstelling overdrachtsbelasting per 2021.

Twee voorbeelden:

Erik wil investeren. Hij koopt een woning die hij gaat opknappen en verhuren. Hij betaalt per 2021 het algemeen tarief van 8%.

Isa en Robert zijn 25 en 26, ze kopen hun eerste huis en gaan erin wonen. Het is een appartement voor 250.000 euro. Ze betalen geen overdrachtsbelasting van 2%. Dat scheelt hen 5.000 euro.

Voorwaarden voor de startersvrijstelling overdrachtsbelasting

De koper moet voldoen aan een aantal voorwaarden om gebruik te maken van de vrijstelling overdrachtsbelasting.

 • De koper is meerderjarig (18) en jonger dan 35 jaar.
 • De koper koopt een woning.
 • De koper heeft de startersvrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en verklaart dit schriftelijk.
 • De koper gaat zelf in de woning wonen (het zogenoemde hoofdverblijfcriterium). Daarvoor vult de koper de Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling in.
 • De woning is niet duurder dan € 400.000 wanneer de overdracht na 31 maart 2021 is (tot die datum geldt deze woningwaardegrens niet).

Vrijstelling geldt bij overdracht woning vanaf 1 januari 2021

Het moment van overdracht bij de notaris is bepalend, niet het moment van tekenen van de koopovereenkomst. De vrijstelling geldt wanneer de overdracht van een woning bij de notaris plaatsvindt op of na 1 januari 2021. Aanvullend geldt de vrijstelling vanaf 1 april 2021 alleen voor woningen van € 400.000  of goedkoper.

Kijk voor meer informatie op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingplan/belastingwijzigingen-voor-ons-allemaal/overdrachtsbelasting

 

Neem contact met mij op!

Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.