Terug naar overzicht

Nieuws

31 July 2018

Bouwen aan rand van stad goed voor woningmarkt


De woningbouw leeft op in regio’s waar de woningmarkt eigenlijk al redelijk in evenwicht is. In gebieden met woningnood gebeurt er juist te weinig.

Dat constateert vastgoedspecialist Dynamis op basis van het vergelijken van vergunningen per gemeente en druk op de woningmarkt. Landelijk gezien is de woningmarkt al van slag, maar regionaal gezien misschien nog wel erger. “Doordat de bouwproductie nog niet sterk wordt opgevoerd in de onder druk staande gebieden, zal eventuele ontspanning van de markt nog langer op zich laten wachten,” concludeert Dynamis.

Wanneer de ontwikkeling van de verstrekte bouwvergunningen wordt afgezet tegen de marktdruk op gemeenteniveau, blijkt dat onder druk staande gemeenten nog geen inhaalslag maken in de bouwproductie.

Vergunningenaanvraag 2% gedaald

In de woongebieden met een zeer krappe woningmarkt, waar per kwartaal meer woningen worden verkocht dan dat er in aanbod staan, is het aantal verstrekte vergunningen juist met 2 procent afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Terwijl in de gemeenten waar nog wel sprake is van evenwicht op de woningmarkt het aantal vergunningen juist met een vijfde is toegenomen.

Cobouw schreef eerder deze maand het aantal vergunningen in de woningbouw teruglooptDe verkoop van nieuwbouwwoningen viel in de eerste vijf maanden van dit jaar met 7 procent terug. De vrees is dat de bouwproductie in de woningbouw gaat inzakken.

Mensen stellen woningaankoop uit

In steden als Amsterdam en Utrecht lopen de woningverkopen terug, omdat potentiële kopers bij het huidige beperkte aanbod hun aankoop uitstellen, aldus Dynamis. Als er de nieuwbouwaantallen verder opgevoerd worden, zal eerst een inhaalvraag loskomen. Om een betere woningmarkt te krijgen zijn vele jaren van extra nieuwbouw nodig.

Volgens Dynamis moet er bij de ontwikkeling van woningen meer nadruk komen te liggen op de doorstroming. Meer middelgrote nieuwbouwwoningen bouwen draagt bij aan die doorstroming. “Daardoor kan de doorstromer een stap maken in de wooncarrière, die achtergebleven woning kan vervolgens worden betrokken door een starter. Op deze manier worden meer woningzoekers geholpen dan bij de bouw van een starterswoning.”

Uit onderzoek van Cobouw blijft dat de bouw van middelgrote woningen sterk is teruggevallen de laatste jaren.

Randgemeenten

De doelgroep van de middelgrote woningen, de doorstromers, zouden volgens Dynamis bereid zijn om aan de rand van de stad of in randgemeenten te gaan wonen. “Het tijdrovende proces van binnenstedelijke inpassing kan dus vervangen worden door eenvoudigere ontwikkelingen buiten de stadscentra.”

Dynamis ziet in de cijfers dat de nieuwbouw er landelijk gezien wel iets beter voor staat. In totaal zijn 8 procent meer nieuwe woningen beschikbaar voor verkoop dan vorig kwartaal. Een op de zeven te koop staande woningen is een nieuwbouwwoning. Een jaar geleden was dit aandeel nog een op de negen.

(Bron: Cobouw)

Neem contact met mij op!

Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.